Kremasta i s niskim udjelom ugljikohidrata, juha od brokule je ukusna, hranjiva i jednostavna za pripremu. Sve što trebate je pirjati brokulu na malo ulja i luka, politi vodom te začiniti sa solju i paprom. Stavite sve u blender s malo vode u kojoj se kuhalo povrće, zatim dodajte kiselo vrhnje i naribani parmezan. Sve je spremno za uživanje u ovoj finoj juhi!
Još jednostavniji način pripreme brokule jest da ju ispečete s malo češnjaka. Narežite brokulu na manje komade, rasporedite po pladnju za pečenje, posipajte sušenim češnjakom, solju i paprom te prelijete s malo maslinovog ulja. Pecite u pećnici 15 minuta. Možete ostaviti da se ohladi ili pojesti dok je još toplo.
Jednostavno i lagano za pripremu, a nevjerojatno ukusno! Sve što vam treba je maslinovo ulje, češnjak, brokula, tjestenina po želji i naribani parmezan. Stavite malo ulja na tavu, dodajte češnjak i brokulu i ostavite da omekšaju. Dodajte kuhanu tjesteninu i ostavite na vatri nekoliko minuta uz stalno miješanje. Na kraju velikodušno posipajte žlicom naribanog parmezana. Uživajte u ovom jelu s obitelji ili za vrijeme uredskog ručka.
Pečeno povrće može biti još ukusnije od mesa spremljenog na isti način. Pomiješajte sitno nasjeckanu brokulu s krušnim mrvicama, sitno narezanim lukom, sirom cheddarom, solju, paprom i peršinom. Oblikujte okruglice i ostavite ih u pećnici 18-24 minute. Vrlo je lako!
Evo kako od brokule napraviti predjelo ili čak glavno jelo. Sve što vam je potrebno su kalupi za muffine, brokula narezana na manje komade, jaje, mlijeko, sol i papar. Ulijte smjesu u kalupe i pecite dvadeset minuta. Možete ih poslužiti bez dodataka ili uz vaš omiljeni umak.
Ova svježa salata koja je omiljena mnogim Amerikancima brzo se sprema i idealna je za dane kada želite nešto laganije. Narežite brokulu na komade (veličina po želji), naribajte malo jabuke i sira cheddar te nasjeckajte luk. Sve pomiješajte s laganom majonezom i začinite s malo soli i papra. Za sofisticiraniji okus možete dodati i nekoliko bobica grožđa.
U posudi za pečenje pomiješajte brokulu kuhanu na pari s jajem, otopljenim maslacem, malo majoneze, lukom, ribanim cheddar sirom, ribanim parmezanom, solju i paprom. Ostavite u pećnici oko 30 minuta dok sir ne posmeđi.
Pesto od brokule je iznimno lak za pripremu i izvrsna alternativa klasičnom pestu od bosiljka. Skuhajte brokulu na pari i pomiješajte s malo parmezana, peršina, češnjaka, maslinovog ulja, soli i papra. Stavite sve u blender i uživajte u ovom savršenom namazu za svježi kruh ili umaku za tjesteninu.
Savršeni za večeru a la carte, krumpiri punjeni nadjevom od brokule i sira bit će savršena poslastica za cijelu obitelj. Operite krumpire, izdubite ih, namažite uljem i stavite da se peku u pećnici 50 minuta. U tavi otopite malo maslaca i dodajte češnjaka, luka i brašna. Jednu minutu neprestano miješajte. Zatim dodajte mlijeko, sol i papar i pričekajte da zakuha, zatim ostavite još dvije minute. Potom dodajte sir cheddar i miješajte dok se ne rastopi, a na kraju ubacite brokulu. Napunite svaki krumpir ovim nadjevom i poslužite dok je toplo.
Ovo jelo izgleda veoma složeno, no ima samo šest sastojaka i gotovo je za 50 minuta. Evo kako ga možete sami napraviti:
Umijesite tijesto za quiche i stavite u okruglu posudu za pečenje te pecite devet minuta. Ispržite luk. Izlijte brokulu, sir cheddar, luk, sol i papar preko pečenog tijesta. Pecite sve zajedno još 35-40 minuta. Brže je nego što se mislili, zar ne?
Ovo je tek nekoliko načina kako možete uključiti brokulu u vašu prehranu. Postoji još bezbroj recepata za spravljanje ovog zdravog povrća prepunog nutrijenata. Kuhanje je užitak!