Gulaš je varivo ili gusta juha od mesa i povrća, no glavni mu je sastojak mljevena paprika. Najčešće se služi s krumpirom, rižom ili posebnim rezancima. Kako se gulaš često priprema u velikim količinama te je za njegovu pripremu potrebno dugo kuhanje na niskoj temperaturi, preporuča se odabir vrsta mesa koja se inače dulje kuhaju. Temelj svakog gulaša čini meso (govedina, svinjetina, piletina ili čak divljač), luk i mljevena paprika. U pravilu, svaki profesionalni kuhar ima vlastiti način spremanja gulaša koji se može razlikovati od odabira mesa do ostalih sastojaka. Stoga i vi možete prilagoditi recept za gulaš po vlastitom ukusu.
Kako pripremiti tradicionalni gulaš?
Za tradicionalni gulaš bit će vam potreban jedan kilogram govedine (ili nekog drugog mesa po želji) koju ćete lagano sotirati i zagrijati u tavi s dva do tri sitno narezana luka. Nakon što luk omekša, dodajte mljevenu papriku i mljevenu ljutu papriku te ostavite da se meso pirja u vlastitom soku dok većina tekućine ne ispari.
Sada možete dodati litru vode, komadiće krumpira i ostatak začina po ukusu: malo soli, timijana, kima, češnjaka u prahu i papra. Neki recepti dodaju i rajčicu iz konzerve, svježu papriku ili neko drugo povrće. Bitno je ostaviti gulaš da se krčka što je dulje moguće kako bi meso omekšalo, a okusi se sjedinili.
Iako je ovo mesni recept, lako ćete ga prilagoditi i ukoliko ste vegetarijanac ili trenutno postite. Slijedite isti recept ali umjesto mesa dodajte više krumpira, ubacite gljive ili neko drugo povrće po želji, a svježu papriku narežite na veće komade.