Dodajte slatko povrće
Dobra supa se pravi dok je pravite. Povrće poput bijelog luka, luka, celera i mrkve dio je gotovo svake supe. Kuhajte ih u ulju ili maslacu i vodite računa da se dovoljno skuhaju, dok ne postanu mekani i imaju slađi okus, a zatim ih stavite u supu.
Uzmite u obzir vrijeme kuhanja svakog sastojka
Grašak, na primjer, kuhati će mnogo lakše nego mrkva. Povrće narežite tako da se na kraju sve skuha, ali napravite tako da zajedno kuvaju. Povrće narežite na veličinu kašike.
Postoji mnogo varijanti supa. U nekim povrće je veliko, a u drugima sitno sjeckano. Čak i ako želite uživati u supi i s većim rezanim povrćem, razmislite tako da se ona uklopi u kašiku i lako je jesti.
Ne kuhajte jako dugo
Ako pustite da juha previše kuha, postoji opasnost da se povrće drobi i meso će postati tvrdo i rezanci će se lomiti. Nakon što juha prvo prokuha, temperatura se smanjuje. Stavite rezanci završni
Kada pravite supe u koje dodajete rezance, pokušajte ne pripremati rezance odvojeno. Stavite ih točno na kraj i pustite da poprime aromu ukusnog jela.
Kada dodamo kiselu pavlaku ili vrhnje za kuhanje?
Ako želite dodati supu od kisele pavlake, najbolje je da je zagrijete malo prije nego što je ubacite u supu.
Kad servirate :
Ako je supa jedino jelo, onda posluživanje za odraslu osobu treba da sadrži 350ml. Ako je supa prvo jelo, tada jedna porcija treba imati 250ml.
Označite jedno ili dva povrća
Ovisno o sezoni, možete koristiti jedno ili dva povrća sa preferencijama, a ostatak povrća treba da bude podrška. Na primer, zimi zvezde supe mogu biti krumpir i por, a u jesen mrkva i gljive.
Pustite da se juha ohladi
Koliko god da je primamljivo okusiti supu čim je juha spremna, najbolje je ostaviti da se ohladi. Ako bude ukusnog vrućeg, postoji opasnost od dodavanja začina i to bi ga moglo pokvariti.
Ako planirate da juhu stavite u zamrzivač
Da, supu možete čuvati u zamrzivaču, samo morate slijediti nekoliko pravila ako želite dobiti ukusnu supu. Nikada ne dodajte rezance u juhu koju ćete staviti u zamrzivač jer će se nakon zamrzavanja jako omekšati. Takođe, držite povrće u juhi malo tvrdog, tako da nakon otapanja, kad ga zagrejete, završite postupak kuhanja.
Ne zaboravite na bilje
Ako dodate bilje poput bosiljka, peršuna ili ariša, možete dobiti stvarno ukusnu čorbu! Uživajte u jelu i unaprijedite svoje kuhanje !