Kako kuhamo šparoge?
1. Parene šparoge
Možete koristiti posebnu pare za ukusne šparoge bez masti, bez kalorija.
2. Prokuhane
Šparoge se mogu kuhati vrlo lako prokuhavanjem. Ako ih ne poslužujete odmah, stavite ih u posudu sa ledom da zadrže zelenu boju. U nekim receptima preporučuje se djelomično kuhanje šparoga, zatim hlađenje ledom i tek nakon toga u potpunosti kuhanje. Kad kuhate šparoge morate ih staviti u veliki lonac i preliti vodom nekoliko centimetara. Pokrijte lonac poklopcem i ostavite da prokuha.
3. Pečene
Šparoge stavite u tavu/tepsiju i pecite na visokoj temperaturi. Kada šparoge pečete u rernii, dobit ćete karamelizovanu poslasticu dubljeg ukusa. Treba imati na umu da vrhovi zbog visoke temperature mogu postati smeđi.
4. Sotiranje
Šparoge stavite u tavu sa uljem ili maslacem, dodajte malo češnjaka i dobit ćete savršen ukus.
5. Roštiljane
Da, moguće je kuhati šparoge na roštilju, ali treba vam poseban uređaj. Na ovaj način ćete dobiti posebnu aromu. Možete odabrati i roštiljanje šparoga na pladnju.
Koju god metodu kuhanja odabrali, ne zaboravite da je dobro skinuti šparoge s vatre kada su skoro gotove jer se one nastavljaju kuhati i potom.
Prije nego što počnete kuhati šparoge, morat ćete ih pripremiti. Evo kako:
- Važan korak prije nego što počnete kuhati šparoge je izlomiti drveni dio šparoge. Možete koristiti nož ili ruke, a da pritom ne forsirate previše da biste razbili drveni i bjelji dio.
- Ako su vam šparoge gušće, možete ih i oguliti. Neki se kuhari čak odluče za uklanjanje lišća. Naše mišljenje je da ako su listovi sitni i nisu jako „trnoviti“ onda ih možete ostaviti.