1. Držite poklopac na paprikama i koristite ga da prekrijete paprike prije nego što ih stavite u lonac. Ako odlučite koristiti nešto drugo kao poklopac, na primjer kriške paradajza, možete koristiti poklopce paprike i staviti ih direktno u lonac, za dodatni ukus.
2. Kad kuhate punjene paprike, koristite okrugli lonac. Tako će paprike izgledati bolje.
3. Ako imate nekoliko punjenih paprika i želite izbjeći prevrtanje, svaku papriku možete staviti u lim za mafine. Možete koristiti isti sistem čak i kada poslužite punjene paprike.
4. Tradicionalno svi izrezuju poklopac od punjenih paprika, ali treba znati da ih možete pripremiti u drugom obliku. Odlučite se za modernu opciju rezanja paprike na pola po dužini. Ne samo da će izgledati puno bolje, već ih je lakše i brže napuniti, a paprike će biti spremne mnogo brže.
5. Kad punjenje za paprike nije skuhano, pazite da ne stavite previše fila i ostavite prostora da se ravnomjerno kuha.
6. Budući da se u većini slučajeva fil za paprike napravi unaprijed, možete se odlučiti i za pripremanje paprika. Na taj način ne rizikujete da se punjenje paprike osuši, a štedite i vrijeme. Ako se odlučite za ovu novu tehniku, trebali biste znati da paprike možete pripremiti unaprijed kroz dvije mogućnosti:
- Stavite paprike u rernu na nekoliko minuta
- Zagrijte ih nekoliko minuta u mikrovalnoj