Kako izabrati pravi?
Prvi pokazatelj koji treba znati da li je avokado zreo ili svjež je ljuštenje kore. Avokado koji je sirov, svijetlo zelen je svjež, dok su zreli plodovi tamnozeleni, ponekad čak tamno ljubičasti do crni. Također je dobro provjeriti da voće nije napuknuto. Međutim, boja avokada vas može ponekad prevariti, zato je najbolje da ga uzmete u ruku i lako stisnete. Ako je voće snažno, avokado je svjež. Zapravo, to vas ne može spriječiti da kupite Avokado, možete kupiti svježi avokado i ostaviti da sazrijeva. Važno je da ga kupite 4-5 dana prije trenutka kada želite da ga poslužite.
Kako da avokado sazrijeva brže?
Postoji nekoliko načina kako ubrzati postupak pečenja avokada:
ostavite na sobnoj temperaturi, stavite u smeđu papirnatu vrećicu sa bananom, paradajzom ili jabukom;
umotajte avokado u novine i ostavite ga na sobnoj temperaturi;
drugo rješenje je umotati avokado u aluminijsku foliju i ostaviti ga nekoliko dana dok ne promijeni boju i konzistenciju;
stavite avokado u kesu s bijelim brašnom, zategnite kesu na vrhu, a za tri dana moći ćete uživati u ukusnom avokadu.
Kako jedete zreli avokado?
Ako je avokado gotovo mekan, a boja kože tamnozelena, znači da ga možete konzumirati za 1-2 dana. Ako ga i dalje preferirate, preporučujemo da ga stavite u salate. Kako zaustaviti proces zrenja avokada? Može se dogoditi da je avokado spreman za konzumiranje, ali želite ga pojesti samo za nekoliko dana. Tada je najbolje da je stavite u frižider. Tako će se postupak kvarenja malo odgoditi.
Također, ako imate pola avokada i želite ga upotrijebiti za nekoliko dana, najbolje je da ga zamotate u plastični omota, iscijedite malo limuna preko njega (zaustavite oksidaciju) i stavite u frižider.