Kurkuma ima blagotvorne učinke na zdravlje. U prehrani ima protuupalni efekt i može uravnotežiti razinu kolesterola u krvi, a u kozmetici se koristi za izbjeljivanje kože. Osim što je neizostavni sastojak curryja, kurkuma se može koristiti i u brojnim drugim receptima. Uživajte u njezinim zdravim i ukusnim karakteristikama, kao i žarkoj boji kojom će obogatiti vaše jelo.
Upotrijebite kurkumu u ovom ukusnom preljevu za salatu. Pomiješajte četvrtinu šalice tahinija (sezamove paste) s tri žlice limunovog soka, dvije žlice maslinovog ulja, pola žlice kurkume i pola žlice mljevene paprike, te dodajte sol i papar po ukusu.
Ako želite pripremiti posebno jelo za večeru ili iskušati nove okuse, marinirajte meso prije pečenja. Pomiješajte pola šalice jogurta s dva zgnječena češnja češnjaka, četvrtinu šalice meda, žlicu limunovog soka i pola čajne žličice kurkume. Nakon što se meso mariniralo barem deset minuta, možete baciti višak marinade i pripremiti svinjetinu kao inače. Ovo će vas jelo sigurno oduševiti!
Za ukusan i zdrav smoothie posebne boje stavite u blender jednu bananu, šalicu ananasa narezanog na kockice, pola žlice svježe naribanog đumbira, četvrtinu čajne žličice kurkume, pola šalice soka od mrkve, žlicu limunovog soka i šalicu bademovog ili sojinog mlijeka. Bit ćete prepuni energije!