Ako se konzumira umjereno, maslac može imati pozitivan učinak na zdravlje. Sadrži vitamine A, E i K2 te je važan izvor antioksidansa. Te su tvari važne za zdravlje kostiju, oči i štitnjače.
Kako se dobiva maslac?
Maslac se dobiva od kiselog vrhnja koje se razdvojilo od svježeg mlijeka. To se vrhnje intenzivnim miješanjem razdvaja na tekućinu i maslac. Tvornice mliječnih proizvoda koriste centrifugalnu silu kako bi u kratkom vremenu dobile maslac u velikim količinama, no to ne znači da ne možete napraviti vlastiti maslac kod kuće!
Kako se koristi maslac?
U većini slučajeva, savršena aroma i tekstura torti ili umaka postiže se upravo zahvaljujući maslacu. Najbolji profesionalni kuhari znaju da je tajna najfinijih jela upravo u maslacu. U nastavku ćete pronaći nekoliko načina kako da uz pomoć maslaca dobijete puniji okus jela.
Aromatični maslac
Aromatični maslac možete upotrijebiti kad pripremate nešto na tavi ili ga dodati u umake. Natopite nekoliko češnjeva češnjaka u malo maslinovog ulja. U odvojenoj posudi, izmiksajte pakiranje maslaca s uljem u kojem se prethodno natapao češnjak. U tu smjesu možete dodati svježe začinsko bilje, sitno narezani luk ili neke druge začine. Kad se maslac stvrdne, zamotajte ga u prozirnu foliju i pospremite u hladnjak.
U umacima za tjesteninu
Bilo koji umak za tjesteninu imat će bogatiji okus i nježniju teksturu ako mu prilikom kuhanja dodate malo maslaca.
Uz maslinovo ulje
Kad trebate nešto sotirati na maslinovom ulju, zamijenite pola količine ulja s maslacem i hrana će dobiti snažniju aromu.
U gustim juhama
Svaka gusta juha pretvorit će se u čaroliju uz dodatak maslaca!