Ragu je nastao u 18. stoljeću zahvaljujući Talijanu Albertu Alvisiju, a tijekom stoljeća se ovo jelo neprestano mijenjalo i poprimilo razne oblike. Iako se najčešće servira uz tjesteninu, ragu je savršen i u lazanjama, a neki ga ljudi koriste kao bazu za meksički chilli con carne ili musaku.
Jedna od najpoznatijih varijacija ragua je umak koji vam je vjerojatno dobro poznat: bolonjez umak. Za ovaj će vam recept trebati određena vrsta tjestenine i nekoliko sastojaka koji će klasične špagete bolonjez pretvoriti u nešto potpuno novo.
Sastojci:
2 sitno narezana srednja luka; 2 sitno narezane mrkve; 2 sitno narezane stabljike celera; 2 češnja češnjaka; 500 g mljevene govedine; 2 konzerve rajčice u umaku; 2 žlice paste od rajčice; nekoliko rajčica narezanih na manje komade; 125 ml crvenog vina; začinsko bilje: 2 grančice ružmarina, 1 čajna žličica sušenog origana, 2 svježa lovorova lista.
Najprije ispržite luk, mrkvu, celer, češnjak i ružmarin na žlici maslinovog ulja. Dodajte meso i ostavite dok se potpuno ne isprži, zatim umiješajte sve ostale sastojke. Vrijeme kuhanja je sat i 15 minuta. Tijekom kuhanja povremeno promiješajte jelo. Pričekajte dok umak ne postigne željenu gustoću, a zatim uživajte u savršenom obroku!
Ako želite dodati malo čarolije u vaš bolonjez umak, dodajte mu žlicu instant kave ili malo pržene slanine s povrćem.