Pravilna ishrana, briga o sebi i porodici i poslovni zadaci svakoga dana postavljaju pred nas izazove kojima treba doskočiti.
MAGGI vam pristiže u pomoć za topao i ukusan obrok sa novim Super Supama.
Nastale pažljivim procesom proizvodnje i brižljivo biranim sastojcima MAGGI Super Supe obogaćene su vitaminima C, B6 i B12, koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema.
Probajte kremaste ukuse supe sa brokulom, karfiolom i špinatom, osvježavajuću supu od povrća sa dodatom kurkumom ili izaberite okus bistre pileće supe sa đumbirom.
Vaše je samo da probate – a MAGGI se brine o bogatstvu okusa I savetima vam pomaže da postignete balansiranu ishranu.
Pročitajte još o dobrobitima vitamina C, B6 i B12 od Nestlé nutricionistkinje Koraljke Novina:
Vitamini C, B6 i B12 doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, funkcioniranju živčanog sustava i normalnom metabolizmu stvaranja energije. Također doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.
Raznovrsna, balansirana prehrana, fizička aktivnost kao dio dobrih životnih navika su veoma važni.
Vitamin B12
Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin B skupine topiv u vodi. U organizmu regulira formiranje krvnih zrnaca i ugradnju željeza. Može se smatrati i svojevrsnim protuupalnim vitaminom, jer održava u granicama normalnog razinu homocisteina -molekule koje u organizmu potiču upalne procese. U slučaju nedostatka B12 vitamina dolazi do perniciozne anemije te deficita krvnih zrnaca. Kod ljudi ovaj je vitamin neophodan za zdrav živčani sustav, te prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Apsorbiramo ga iz hrane životinjskog podrijetla: meso, riba, jaja, iznutrice. Stoga se suplementacija ovim vitaminom obavezno preporučuje kod osoba koje slijede veganski način prehrane.
Vitamin C (askorbinska kiselina)
Vitamin C je najviše proučen vitamin poznat kao snažan antioksidans koji promovira odbranu kože i sluznice od okolišnog oksidacijskog stresa . U organizmu ima vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciji tjelesnog odbrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Uz to pomaže u apsorpciji željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica, djeluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija. Popularnosti ovog vitamina značajno je pridonio dvostruki nobelovac dr. Linus Pauling koji je prvi spoznao izrazitu važnost vitamina C u održanju snažnog imunološkog sustava. Danas znamo kako vitamin C pridonosi obrambenoj sposobnosti organizma, jer pruža podršku za različite stanične funkcije urođenog i stečenog imuniteta.
Hrana bogata vitaminom C odnosi se na grupe voća i povrća koji se treba konzumirati svježe: paprika, brokula, agrumi ( grejpa, mandarina, narandže i limuna) ali i zapostavljeni nar, te šipak. U zimskim mjesecima, svakako, vrlo popularan zimski specijalitet - kiseli kupus. Visok sadržaj vitamina C također imaju i karfiol i brokulice.
Vitamin B6
Vitamin B6 (piridoksin) ima važnu ulogu u održavanju brojnih funkcija našeg organizma: sudjeluje u razgradnji bjelančevina, stvaranju crvenih krvnih stanica, u regulaciji hormonske aktivnosti, metabolizmu stvaranja energije, doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava te utječe na normalnu psihološku funkciju. Ovaj vitamin je nužan za razmnožvanje stanica, zato ima važnu ulogu u pravilnoj funkciji imunosnog sustava, mukozne membrane, kože, crvenih krvnih zrnaca i radu mozga, te tijekom trudnoće. Široko je rasprostranjen u hrani, a bolji izvori ovog vitamina su integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke.