Pečene tikvice s parmezanom
U zdjeli pomiješajte naribani parmezan, sol, papar, origano i bosiljak. Narežite tikvice na komade duljine prsta, stavite u posudu za pečenje, prelijte s malo ulja i posipajte smjesom parmezana i začina. Ostavite da se peče u pećnici 15 minuta.
Mljevene tikvice
Trebat će vam:
1 izmljevena tikvica;
sir cheddar;
krušne mrvice;
bosiljak;
češnjak;
sol i papar.
Pomiješajte navedene sastojke, formirajte u jednoličnu smjesu i razvucite po pladnju za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici 15-20 minuta dok rubovi ne poprime zlatnu boju.
Lazanje od tikvica
Za početak, pripremite bešamel umak i mesni umak za klasične lazanje. Zatim zamijenite tjesteninu tikvicama koje ste narezali na tanke trakice. Posložite sve u posudi za pečenje kao i u uobičajenom receptu. Ostavite u pećnici 30 minuta s folijom i dodatnih pet minuta bez aluminijske folije.
Čips od tikvica
Iznimno popularno jelo u Grčkoj koje se lako priprema i ima puno manje kalorija nego čips od krumpira. Sve što trebate napraviti je narezati tikvice na tanke listiće, što ćete najlakše učiniti uz pomoć velike oštrice na ribežu. U zdjeli pomiješajte pšenično brašno sa solju, paprom i origanom. Uvaljajte sve listiće od tikvice u tu smjesu. Ispržite listiće tikvica u dubokom ulju, baš kao da pržite pomfrit. Ako se želite riješiti viška ulja, stavite dva papirnata ručnika na dno posude u koju ćete staviti čips. Jednostavno, hranjivo i iznimno svestrano! Ovo je tek nekoliko ideja za pripremu tikvica, no možete pronaći na desetke drugih ukusnih recepata.
Koji biste recept najprije htjeli isprobati?