Domaći hljeb
Svakako najjednostavnija ja bila bi kupovina hljeba, ali za „wow“ efekat preporučujemo da zasukate rukave i krenete mijesiti. Šta može biti bolje od kriške hljeba spremljenoj na pari? Čime želite impresionirati svoje najmilije?
Domaće kobasice
Zimski praznici ne bi bili puni bez klasičnih kobasica, aromatiziranih i ukusnih. Sigurno će vas nane i djedovi probati:
- domaće svinjske kobasice
- janjeće kobasice kuhane u vinu
Hladetina
Ništa nas ne čini više autentičnim Božićem nego hladetina. Iako se možete odlučiti za pravljenje hladnih rezanica od piletine, puretine ili nekoliko vrsta mesa, za ovaj recept vam preporučujemo svinjetinu.
Supa od mesa
Jedino je dobro za ručak, mesna supa je jednostavna za pripremu, a ako joj dodate kiselu pavlaku i poslužite je ljute paprike s sirćetom, tada ćete imati ukusan obrok. Pogledajte naš recept za juhu od mesne juhe.
Goveđa salata
Pogodna za porodični odmor, salata od govedine se lako pravi i super je dobra. Možete odabrati varijantu goveđe salate sa kiselim krastavcima, gljivama, govedinom ili čak piletinom. Pogledajte naše prijedloge:
- goveđa salata s piletinom
- goveđa salata sa gljivama i bez mesa
- goveđa salata sa kiselim krastavcima i govedinom
Svinjski odrezak
Svinjski odrezak uvijek je dobra ideja za porodični obrok, posebno u vrijeme Božića. Kombinirajte ovaj odrezak s voćem i dobit ćete ukusan obrok. Isprobajte naše recepte:
- svinjski odrezak s umakom od senfa
- svinjski odrezak u glinenoj posudi
Kupus sarma
Sarma ne bi trebala nedostajati s vašeg božićnog stola. Bez obzira odlučite li ih praviti u listovima kupusa ili u listovima vinove loze ili odlučite napraviti recept za "pokvarenu" sarmu, sigurno će te impresionirati vaše najbliže. Ispod su recepti:
- sarma s vinom u postu
- sarma s lišćem kupusa i gljivama
- peciva u kupusu od lišća svinjetine
Kuhano vino
Kakva bi bila zima bez šoljice crnog kuhanog vina aromatiziranog začinima. Preporučujemo da napravite vlastitu mješavinu začina od: komada cimeta, kardamoma, kore narandže, limunove korice, klinčića, zvijezde anisa, crne paprike, kardamom, ljute papričice, đumbira.
Slatki hljeb
Mislim da se svi sjećamo tog trenutka u djetinjstvu kada je moja majka pekla kolače, a našu je kuću preplavio miris vanilije, ruma, kakaa, orahovog maslaca i grožđica. Probajte ovog Božića da impresionirate svoje najmilije tortom koju ste sami napravili.
Orahove kroasane
Kroasane je vrlo lako napraviti, a tijesto ne treba mijesiti jer je krhko tijesto. Osim toga, ako napravite kroasne prije Božića, u njima možete uživati čak i u novogodišnjoj noći, jer ovi kolači traju dugo vremena ako ih spremate u hermetičke kutije. Kroasane možete napuniti orasima i raznoraznim džem.