Ovo jelo je optimizirano za 10 porcije. Količina i vrijeme pripreme mogu se promijeniti. Ovde možete pronaći više informacija o prilagođenim veličinama porcija:
Naši najbolji savjeti i trikovi za prilagođene veličine porcija.
Pomiješajte samljevene orahe i 100g šećera a zatim u pleh krenite da redate: 2 kore, pa mješavinu šećera i oraha i tako redom dok ne ispunite pleh. Isjecite baklavu na kockice ili trougliće.
Ulje i margarin zajedno rastopiti u manjem loncu i zatim isječenu baklavu preliti, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću.
Baklavu peći na 180c dok ne dobije zlatnu boju.
Napraviti preliv za baklavu od mješavine vode, šećera i soka od dva limuna, preliv kuhati na laganoj vatri 7 do 10 minuta od trenutka kad proključa.
Prohlađenu baklavu preliti prelivom i ostaviti da odstoji.
Napišite svoje mišljenje